NLFRENDE HomepageCollstrop - gardensitemap
logo
Over Collstrop
Producten
25 jaar Garantie
Verkooppunten
Collstrop en milieu
FAQ
Nieuws
Contact

Aanvraag kijkboek
 
foto
Plaatsing en onderhoud
Print


Plaatsing en onderhoud  
Plaatsingsdocument

Dubois-parquet parket wordt gemaakt volgens de regels van de ‘kunst’. Ook de plaatsing en de afwerking van massief parket vraagt vakbekwaamheid en ervaring. In de volgende opsomming vindt u een aantal criteria die belangrijk zijn voor een probleemloze plaatsing van uw massief parket. Deze criteria komen uit het “Dubois-parquet plaatsingsdocument”, dat u bij ons gratis via een mail naar info@dubois-parquet.be kan aanvragen.
 

De ondergrond
 
De ideale ondergrond voor de plaatsing van massief parket is een droge, geïsoleerde en stevige cement dekvloer (chape) van minstens 5 cm. dik.
Droog : een droge chape heeft een vochtgehalte van maximum 2,5%. De enige goede manier om dit te meten is met een ‘Carbuurfles’. Elektronische meettoestellen geven slechts een indicatie. De gemiddelde droogtijd van een cement chape in normale omstandigheden is 1,5 weken per cm. dikte.
Geïsoleerd: onder de cement dekvloer dient een vochtscherm te zitten, als bescherming tegen opstijgend vocht.
Vlak: een oneffen chape is geen goede basis voor de plaatsing van parket. Uw parketteur zal u een egalisatie voorstellen of een andere gepaste oplossing…
Hard: een goede chape is niet te zanderig maar voldoende hard. Uw parketvakman zal de kwaliteit van uw chape best kunnen beoordelen.
Massief parket kan zonder enig probleem ook op vloerverwarming, oude tegelvloeren, bestaande houten vloeren,… geplaatst worden. In deze gevallen zijn echter bijzondere voorzorgsmaatregelen en aangepaste producten nodig. Raadpleeg hiervoor steeds uw parketvakman. 
 

Het hout

Dubois-parquet parket wordt gedroogd naar 10% met een tolerantie van + of – 2%. Dit is het vochtigheidsgehalte dat het parkethout mag bevatten bij de plaatsing. Als het hout na de plaatsing niet onmiddellijk wordt geplaatst, dan moet het uiteraard gestockeerd worden in een droge, geïsoleerde plaats. 
Wij raden aan om het parkethout 48u te laten acclimatiseren in de ruimte waar het geplaatst moet worden.

De plaatsing

Er zijn een aantal gangbare plaatsingsmethodes, afhankelijk van het type parket en het type ondergrond.
- Lijmen en nagelen : massief parket met een dikte van 9,3 mm. heeft geen tand en groef. Het wordt daarom verlijmd en vernageld op een ondervloer in hout. Die ondervloer kan mozaïekparket zijn of een plaat (osb, multiplex,…).
- Rechtstreeks verlijmen op de cement dekvloer : parketdelen van 14 mm. of 21 mm. dik kunnen rechtstreeks op een goede chape verlijmd worden. Hiervoor wordt best een krachtige polyurethaanlijm gebruikt (1 component of 2 componenten : zie onze rubriek ‘lijmen’). Het aanbrengen van de lijm gebeurt ook steeds met een aangepaste spatel en volgens de gebruiksvoorschriften van de fabrikant.
- Vernagelen op balken : massieve planken van 21 mm. dik kunnen op een balkenstructuur genageld worden. De balken liggen hierbij ongeveer 40 cm. uit elkaar. 
 

De afwerking en het onderhoud

Voor de afwerking van uw massieve parketvloer hebt u de keuze uit vernis, olie of boenwas.
Vernis : wordt meestal in drie lagen aangebracht, nl. 1 laag poriënvuller en 2 lagen vernis. Verniste vloeren zijn eenvoudig te onderhouden met een vochtige doek, waarbij aan het poetswater een voedende polish wordt toegevoegd (zie onze rubriek ‘onderhoud’)
Olie : wordt in twee lagen aangebracht en is plaatselijk ook bij te werken in geval van beschadiging (moeilijker bij vernis). Moderne ‘kunstharsolie’ is nu ook zeer onderhoudsvriendelijk. Zie onze ‘Markant’ olie van Loba.
Boenwas : bestaat in vaste en vloeibare vorm en wordt aangebracht op een grondlaag. Deze kan een dubbele olielaag zijn of een laag impregnatielak, speciaal ontwikkeld voor de optimale bescherming van houten vloeren die met boenwas behandeld worden (zie onze ‘PU öl’ van Loba. 
 
 
Tips voor een goede nazorg van uw houten vloer

* Let op het binnenklimaat! Ook na plaatsing en afwerking hebt u er alle belang bij om zowel de relatieve luchtvochtigheid als de temperatuur in uw leefruimte onder controle te houden. De ideale omstandigheden voor uw eigen gezondheid én voor uw parketvloer zijn : relatieve luchtvochtigheid tussen 45 en 65% bij een temperatuur van +/- 20° C. 
* Plaats beschermingsviltjes onder stoelen of tafels. Rubber is minder geschikt omdat het strepen achterlaat. Onder bureaustoelen voorziet u best beschermmatten.
* Zand-en vuildeeltjes hebben het effect van schuurpapier op uw houten vloer. Gebruik daarom deurmatten en hou de vloer proper met een stofzuiger, zachte borstel of mop.
* Wees voorzichtig met vloeistoffen : verwijder gemorste vlekken onmiddellijk en zet planten nooit rechtstreeks op de vloer. Vermijd ook overmatig gebruik van water bij het poetsen.
* Gebruik nooit bijtende chemische producten. Vraag naar onze aangepaste onderhoud- en reinigingproducten.

 
foto