NLFRENDE HomepageCollstrop - homesitemap
logo
Over Collstrop
Producten
25 jaar Garantie
Verkooppunten
Collstrop en milieu
FAQ
Nieuws
Contact

Aanvraag kijkboek
 
foto
25 jaar Garantie
Print


25 jaar garantie  
Bij aankoop van een Collstrop tuinhoutproduct krijgt u een schriftelijke garantie van 25 jaar tegen aantasting door schimmels, insecten en bacteriën. Steekt u dus een Collstrop paal in de grond, dan weet u dat die paal er binnen 25 jaar nog zal staan !

Ons geheim
De Collstrop garantie steunt op twee belangrijke peilers : de keuze van de juiste houtsoort en de beheersing van een diepgaand impregnatieproces. 

1. De juiste houtsoort 
Bij de aankoop van tuinhout zal u een keuze moeten maken tussen tropisch hardhout en verduurzaamd naaldhout.
 
Tropisch hardhout heeft een hoge natuurlijke duurzaamheid en vergrijst mooi. Opgelet : niet alle hardhoutsoorten hebben dezelfde duurzaamheid! Collstrop werkt enkel met tropisch hardhout dat een natuurlijke duurzaamheid heeft van minimum 25 jaar. Enkele door ons gebruikte houtsoorten zijn padouk, ipé, bilinga en itauba. Deze exoten kozen wij naast hun hoge duurzaamheid ook omwille van hun stabiliteit. U verwacht immers terecht dat uw massieve tuinpoort of uw tuinschermen mooi blijven !
 
Naaldhout is van nature niet duurzaam genoeg voor onbehandeld gebruik in de tuin. Het moet verduurzaamd worden. Ook bij dit proces is de keuze van de juiste houtsoort bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct. Vurenhout (witte den) laat zich door zijn gesloten celstructuur slechts enkele millimeters diep impregneren. Daarom gebruikt Collstrop enkel grenenhout (rode den) dat zich door zijn open celstructuur diep laat impregneren, tot aan de kern en zelfs gedeeltelijk tot in het kernhout. Bovendien haalt Collstrop grenenhout uit het hoge Noorden, waar een streng klimaat heerst en hout bijgevolg fijne jaarringen heeft. Door deze hoge densiteit is het hout stabieler en heeft het betere mechanische eigenschappen. 

2. De diepste impregnatie 
Het gewoon onderdompelen van hout in een groen bad geeft geen bescherming ! Alleen verduurzaming onder vacuümdruk kan resultaat geven. Collstrop beschikt over een eigen erkend drenkstation dat zorgvuldig uitgekozen grenenhout (grenenhout is de basisvereiste voor een diepe impregnatie) onder hoge druk impregneert tot “volledige saturatie”, dwz tot het hout volledig verzadigd is van het verduurzamingproduct en niets meer kan opnemen. Dit proces is computergestuurd. 

Keurmerk 
In elk kant en klaar Collstrop-product vindt u een ingebrande garantiestempel. Controleer steeds de aanwezigheid van dit keurmerk. Het is uw garantie voor een goede investering en voor jarenlang zorgeloos genieten van hout in uw tuin. 
  
Garden Wood 
Garden Wood is de verzamelnaam voor alle constructiehout dat met dezelfde zorg en eigenschappen wordt geproduceerd als de kant en klare Collstrop producten. Alleen is het niet mogelijk om in deze producten de garantiestempel aan te brengen, gezien ze op de werf nog verzaagd of bewerkt worden. De schriftelijke garantie van 25 jaar geldt dus niet voor ‘Garden Wood’. Toch zijn deze producten even duurzaam, op voorwaarde dat het verzaagde vlak met het product ‘Collstrop Special Treatment’ wordt ingestreken. 
  
LSQ-label 
Vele van onze producten dragen het LSQ-label. LSQ staat voor ‘Long Standing Quality’ en is het kwaliteitslabel voor Rood Noords Grenenhout dat verduurzaamd werd met een speciaal waterafstotend additief dat het hout beschermt tegen vochtopname. Tijdens het verduurzamingproces wordt een vloeibare was in het hout geperst, waardoor de celopeningen na het proces gesloten worden. Hierdoor vermindert de wisselwerking tussen het hout en de klimaatschommelingen, zodat het hout veel trager veroudert en veel stabieler blijft. 
 
Eén paal = één boom 
Bij een goede paal zit het kernhout in het midden, netjes omgeven door spinthout dat volledig verduurzaamd is. Bij langdurig droog weer veroorzaakt de spanning tussen spinthout en kernhout mogelijks barsten, die zich na een regenperiode weer sluiten. De aanwezigheid van barsten doet dus niets af van de kwaliteit van de paal. Integendeel zelfs. Leveranciers van goedkopere palen zagen namelijk 4 palen uit 1 boom. Hierdoor vermindert de barstvorming, maar tegelijk ook de levensduur! Inderdaad : het kernhout ligt bij deze palen aan de buitenzijde en kan niet geïmpregneerd worden, waardoor de kans op aantasting hoog is. Bovendien is het risico op kromtrekken veel groter.
 
Duurzaam bosbeheer
De Collstrop houtaankopers maken een strenge selectie.  Onze kwaliteit en garantie zijn immers rechtstreeks gelinkt aan de keuze van de juiste houtsoort én aan de keuze van het juiste groeigebied van die houtsoort.
Even belangrijk als onze economische motieven is echter ook het ecologisch aspect van onze houtselectie.  De houtgroep Cras , producent van Collstrop ijvert hierbij voor het behoud van bossen over de hele wereld.  Cras heeft daarom ook een eigen C.O.C.-nr.  Dit is een registratienummer dat toelaat om FSC gelabeld hout te verwerken en te verkopen.  FSC gelabeld hout komt uit bossen die een FSC-certificering hebben gekregen en dus duurzaam en met respect voor mens en milieu worden beheerd.
Is verduurzaming schadelijk voor het milieu ?
Verduurzamingproducten kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Vooral goedkopere producten hebben de eigenschap na verloop van tijd uit te logen en zo in de grond terecht te komen. Wanneer men echter gebruik maakt van de juiste concentraties en installaties en wanneer het procédé op de juiste manier wordt uitgevoerd, dan is er geen enkel gevaar. Zelfs niet bij directe aanraking met het hout.
Koopt u verduurzaamd hout met een merknaam als Collstrop, dan hebt u de garantie dat het verduurzamingproces veilig en nauwkeurig is gebeurd. Onze installaties worden op regelmatige basis gecontroleerd door onafhankelijke instanties zoals IMVAC (Belgische federatie voor Vacuum Impregnatie), CTBA (Centre Technique du Bois et de l’Ameublement uit Frankrijk) en WEI (Western European Institute for Wood Preservation).

 
foto
De ingebrande Collstrop garantiestempel