NLFRENDE HomepageCollstrop - homesitemap
logo
Over Collstrop
Producten
25 jaar Garantie
Verkooppunten
Collstrop en milieu
FAQ
Nieuws
Contact

Aanvraag kijkboek
 
foto
FAQ
Print


Vragen en antwoorden  

Hoe tuinhout onderhouden ?
Waar Collstrop producten kopen ?
Is Collstrop tuinhout anders ?
Welke houtsoort kiezen ?
Waarop letten bij de aankoop van tuinhout ?
Welke garanties biedt Collstrop ?
Is Collstrop milieuvriendelijk ?
Is verduurzaming schadelijk voor het milieu ?
Zijn tuinschermen geluidswerend ?
Waarvoor staat LSQ ?
Garage of carport ?
Hoe een carport kiezen ?
Hoe rotte palen voorkomen ?
Trekt hout krom ?
Levert Collstrop ook maatwerk ?
Kan een massieve houten poort met automatisatie uitgerust worden ?
Kan men zelf een tuinscherm plaatsen ?
Kan men zelf een houten terras plaatsen ?
Hoe tand- en groefprofielen gebruiken ?

Hoe tuinhout onderhouden ?

 • Geen enkel Collstrop-product behoeft nog bescherming tegen aantasting door schimmels, insecten of houtrot. Wilt u echter het uitzicht van het hout zo perfect mogelijk houden, dan kan u gebruik maken van volgende verfraaiingsproducten :
 • Collstrop Special Colour : benadert de originele kleur van het hout en kan tevens de vergrijzing tegengaan of vertragen. Voor elke houtsoort is er een gepast product. Vraag info aan uw dealer.
 • Collstrop Special Care (enkel voor grenen): een voedingsbeits die het houtoppervlak beschermt tegen natuurlijke slijtage en mosvorming. Vochtopname wordt aanzienlijk vertraagd, zodat de kans op zwelling en vervorming van het hout sterk vermindert.
 • Collstrop Deep Cleaner : geeft vervuilde en vergrijsde hardhoutsoorten hun oorspronkelijke kleur terug. Na behandeling met dit product kan Special Colour de kleur van het hout vrijwaren.
 • Collstrop All Cleaner : breekt op natuurlijke wijze de groenvorming af. Niet alleen toepasbaar op hout, maar ook op andere door groenaanslag geteisterde materialen.
 • Collstrop Special Treatment (enkel voor grenen) : door dit product op doorgezaagde oppervlakken te strijken gaat de optimale impregnatiebescherming niet verloren.

Waar Collstrop producten kopen ?

U kan onze producten verkrijgen bij onze Collstrop Garden-dealers.  U vindt ze in de rubriek "verkooppunten" terug.   Bij onze dealers kan u steeds terecht voor alle inlichtingen, zoals prijzen, plaatsing, enz.

Is Collstrop tuinhout anders ?

Collstrop onderscheidt zich van andere tuinhoutmerken door
 • de juiste houtkeuze: geen vuren maar grenen en exotisch hout met een natuurlijke duurzaamheid van 25 jaar.
 • de diepste impregnatie : grenen wordt verduurzaamd tot ‘volledige saturatie’ onder vacuümdruk
 • de schriftelijke garantie van 25 jaar tegen aantasting door schimmel en insecten: de langste garantieperiode op de markt
 • de maatwerkmogelijkheden

Collstop = zonder zorgen genieten van hout in uw tuin

Welke houtsoort kiezen ?

Bij de aankoop van tuinhout zal u een keuze moeten maken tussen tropisch hardhout en verduurzaamd naaldhout.
 
Tropisch hardhout heeft de eigenschap te vergrijzen en heeft een hoge natuurlijke duurzaamheid. Opgelet : niet alle hardhoutsoorten hebben dezelfde duurzaamheid! Collstrop werkt enkel met tropisch hardhout dat een natuurlijke duurzaamheid heeft van minimum 25 jaar. Enkele door ons gebruikte houtsoorten zijn padouk, ipé, bilinga en itauba. Deze exoten kozen wij naast hun hoge duurzaamheid ook omwille van hun stabiliteit. U verwacht immers terecht dat uw massieve tuinpoort of uw tuinschermen mooi blijven !
 
Naaldhout is van nature niet duurzaam genoeg voor onbehandeld gebruik in de tuin. Het moet verduurzaamd worden. Ook bij dit proces is de keuze van de juiste houtsoort bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct. Vurenhout (witte den) laat zich door zijn gesloten celstructuur slechts enkele millimeters diep impregneren. Daarom gebruikt Collstrop enkel grenenhout (rode den) dat zich door zijn open celstructuur diep laat impregneren, tot aan de kern en zelfs gedeeltelijk tot in het kernhout. Bovendien haalt Collstrop grenenhout uit het hoge Noorden, waar een streng klimaat heerst en hout bijgevolg fijne jaarringen heeft. Door deze hoge densiteit is het hout stabieler en heeft het betere mechanische eigenschappen. 

Waarop letten bij de aankoop van tuinhout ?

Hieronder vindt u enkele tips die u zullen helpen om tuinhout met een goede kwaliteit en duurzaamheid te herkennen :
Welke houtsoort werd gebruikt : grenen (diep impregneerbaar) of vuren (enkel oppervlakkig impregneerbaar). Indien exotisch hout werd gebruikt, welke duurzaamheidsklasse heeft die (klasse 1 = natuurlijke duurzaamheid van 25 jaar).
Werd de verduurzaming goed uitgevoerd? Worden er levensduurgaranties gegeven?
Zijn de materialen die gebruikt werden voor de assemblage roestvrij ?
Heeft het hout grove of fijne jaarringen? Hout met fijne jaarringen heeft trager kunnen groeien en is sterker én stabieler.
Zijn de hoekverbindingen van het product stevig? Werd er gewerkt met enkele of dubbele pen- en gatverbinding? Wilt u een stevig tuinscherm, dan moet u zeker een dubbele pen- en gatverbinding hebben. Voor massieve poorten is de constructie nóg belangrijker !
Hoe dik zijn de houten onderdelen van het product?
Hoe ziet de afwerking van het product eruit : is het netjes geschuurd of voelt het vrij ruw aan?
Draagt het product een garantiestempel?

Welke garanties biedt Collstrop ?

garantiestempelIn alle Collstrop producten wordt een garantiestempel gebrand.
Deze stempel geeft de productiedatum van het product aan en is uw garantie voor tuinhout zonder zorgen.
Collstrop geeft op alle producten namelijk een garantie van 25 jaar tegen houtrot en aantasting door schimmels, bacteriën en insecten.

Is Collstrop milieuvriendelijk ?

Collstrop gebruikt alleen hout uit duurzaam beheerde bossen, waar de aanplanting steeds groter is dan het aantal gevelde bomen. Samen met het WWF ijveren wij voor het behoud van bossen over de hele wereld. De houtgroep Cras, producent van Collstrop, heeft een eigen C.O.C.-nr, dit is een registratienummer dat toelaat om FSC gelabeld hout te verwerken en te verkopen.

Is verduurzaming schadelijk voor het milieu ?

Verduurzamingproducten kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Vooral goedkopere producten hebben de eigenschap na verloop van tijd uit te logen en zo in de grond terecht te komen. Wanneer men echter gebruik maakt van de juiste concentraties en installaties en wanneer het procédé op de juiste manier wordt uitgevoerd, dan is er geen enkel gevaar. Zelfs niet bij directe aanraking met het hout.
Koopt u verduurzaamd hout met een merknaam als Collstrop, dan hebt u de garantie dat het verduurzamingproces veilig en nauwkeurig is gebeurd. Onze installaties worden op regelmatige basis gecontroleerd door onafhankelijke instanties zoals IMVAC (Belgische federatie voor Vacuum Impregnatie) of WEI (Western European Institute for Wood Preservation).

Zijn tuinschermen geluidswerend ?

Hout heeft een natuurlijk vermogen om geluid te absorberen. Hoe zwaarder de uitvoering van het tuinscherm, hoe hoger de geluiddempende werking.
Tip : Wie een betaalbaar én stevig geluidsscherm wenst, kan gebruik maken van ons damwandprofiel (te vinden in onze ‘Garden Wood’ collectie). Testen aan de universiteit van Keulen hebben aangetoond dat dit scherm voor een geluidsvermindering van maar liefst 38 decibel zorgt.

Waarvoor staat LSQ ?

Vele van onze producten dragen het LSQ-label. LSQ staat voor ‘Long Standing Quality’ en is het kwaliteitslabel voor Rood Noords Grenenhout dat verduurzaamd werd met een speciaal waterafstotend additief dat het hout beschermt tegen vochtopname. Tijdens het verduurzamingproces wordt hiervoor een vloeibare was in het hout geperst, waardoor de celopeningen na het proces gesloten worden. Hierdoor vermindert de wisselwerking tussen het hout en de klimaatschommelingen, zodat het hout veel trager veroudert en veel stabieler blijft.

Garage of carport ?

Kiezen voor een carport is besparen !
U bespaart op uw bouwbudget : een carport is goedkoper dan een garage in de woning. In uw tuin kan u een houten carport perfect integreren.
U bespaart op leefruimte : de garage in de woning kan benut worden voor de uitbreiding van keuken of woonkamer. Een open carport blijkt in de praktijk ook veel veiliger te zijn dan een gesloten garage. In een open carport lopen dieven immers veel meer kans om opgemerkt te worden.
U bespaart op verwarmingskosten : een garage in de woning is dikwijls slecht geïsoleerd en bij het openen van de poort komt onvermijdelijk heel wat koude lucht binnen.
U bespaart op winterlast voor uw auto : een carport beschermt voldoende tegen ijsvorming op de auto. U zal niet hoeven te ‘krabben’ in de winter.

Hoe een carport kiezen ?

Een carport lijkt een vrij eenvoudige constructie. Toch zijn sterkte-, stabiliteits- en doorbuigingsstudies belangrijk als het om de bescherming van een auto en de veiligheid van mensen gaat. Vooraleer een Collstrop carport in productie gaat wordt hij een extern studiebureau geanalyseerd. Om een juiste prijs-kwaliteitsvergelijking te kunnen maken, vergelijkt u best volgende belangrijke zaken :
 • uit welke materialen is de carport gemaakt?
 • Zijn deze duurzaam?
 • Welke houtsecties (dikte van de onderdelen) worden gebruikt en hoe diep gaan de palen in de grond?
 • Zijn er dubbele liggers voorzien?
 • Zijn dakgoten, afvoerpijpen en dakbekleding voorzien?
 • Is de carport modulair, zodat u nadien gemakkelijk kunt uitbreiden?
  Krijgt u garanties?

Bij elke Collstrop carport vindt u een genummerd echtheidscertificaat!

Hoe rotte palen voorkomen ?

Heel eenvoudig : kies voor een kwaliteitsproduct met garantie ! Collstrop geeft ook op tuinhout dat rechtstreeks in de grond wordt geplaatst 25 jaar garantie. Let op onze garantiestempel !

Trekt hout krom ?

Hout is een blijvend levende materie. Onder invloed van temperatuur en vocht kan hout ‘werken’ en vervormen. Om het kromtrekken van palen en constructies in hout te voorkomen, besteedt Collstrop de grootste zorg aan : 
 • de houtkeuze : grenenhout met fijne jaarringen of exotische houtsoorten waarvan wij weten dat ze stabiel zijn…
 • de impregnatie : onder hoge druk en tot volledige verzadiging
 • de zaagwijze : één paal = één boom (zie hoofdstuk ‘garantie’)
 • de vergaartechniek : de juiste constructie
 • de afwerking : paalhoedjes of andere decoratieve elementen
   

Levert Collstrop ook maatwerk ?

Collstrop heeft een eigen maatwerkafdeling. Onze technische tekenaars werken dagelijks maatwerk-ideeën van onze verdelers uit en controleren de stevigheid en duurzaamheid van de constructie. Na die controle voert onze productie-afdeling het maatwerk uit. In ons kijkboek staat bij elk product dat in maatwerk beschikbaar is een speciaal icoontje.

Kan een massieve houten poort met automatisatie uitgerust worden ?

Automatisatie van poorten is specialistenwerk. Collstrop werkt hiervoor samen met Camé, een bedrijf met kennis en ervaring in deze materie. Collstrop en Camé ontwikkelden samen speciaal beslag. Dit beslag zorgt voor een perfecte afstemming van Collstrop-poorten op de Camé motor. Het kan niet voor andere merken gebruikt worden!
Meer info over de mogelijkheden met automatisatie kan u bij uw dealer bekomen.
 

Kan men zelf een tuinscherm plaatsen ?

Een tuinscherm kan men zelf plaatsen. Belangrijk is dat de palen stevig in de grond zitten en dat alles loodrecht staat. Gebruik ook steeds onze accessoires zoals het V-beslag (controleer op de Collstrop stempel !) en de verankeringsystemen.
 
Alvorens te starten :
 • Vijs het v-beslag op alle palen (op ongeveer 25 cm. van de onder- en bovenkant van het scherm)
 • Maak putten van 40x40 cm. en ongeveer 70 cm. diep.
 • Maak een droog mengsel klaar van fijne steenslag, zand en cement. Dit mengsel kan u ook kant en klaar in de handel verkrijgen.


De juiste werkwijze :

 • Plaats de eerste paal op de juiste hoogte, vul de put met het droog mengsel en stamp stevig aan.
 • Plaats nu voorlopig de laatste paal en stamp aan met aarde.
 • Span een touw en zorg ervoor dat deze waterpas is. Nu hebt u geen enkele moeite om alle andere palen op het juiste niveau te plaatsen.
  Plaats de tweede paal en stamp opnieuw aan met wat losse aarde
  Plaats het scherm tussen paal 1 en 2.
 • Herhaal deze werkwijze voor de andere schermen
 • Controleer nog eens of alles loodrecht staat en vul alle putten met het mengsel

Kan men zelf een houten terras plaatsen ?

Uiteraard, maar hou wel rekening met de volgende tips :
Zorg voor een stabiele ondergrond. Het meest geschikt is een lichte ‘stabilisé’; deze onderlaag laat het water door en verhindert de groei van onkruid.
 • Plaats de onderliggers op een tussenafstand van ongeveer 30 cm.
 • Schroef de terrasplanken vast met ongeveer 3 mm. tussenafstand. Gebruik hiervoor onze ‘groene puntschroef’ : een inox schroef die zelfborend én zelfverzinkend is !
 • Plaats twee vijzen per hechtpunt om het trekken tegen te gaan en blijf 3 cm. van de uiteinden vandaan.

Hoe tand- en groefprofielen gebruiken ?

Voor de bevestiging van al onze tand- en groefprofielen kunt u gebruik maken van onze gleuf-, hoek- en eindpalen.
Plaats de tand van de plank steeds naar boven, voor een goed afwatering.
Plaats de profielen los in de gleufpalen. Niet vernagelen ! Het hout moet immers kunnen ‘werken’.
Bij verticale plaatsing kunt u gebruik maken van een afwerkingprofiel, zodat er geen water kan binnendringen tussen de balken (enkel van toepassing bij damwanden).

foto