NLFRENDE HomepageCollstrop - homesitemap
logo
Over Collstrop
Producten
25 jaar Garantie
Verkooppunten
Collstrop en milieu
FAQ
Nieuws
Contact

Aanvraag kijkboek
 
foto
Collstrop en milieu
Print


Collstrop en milieu  

Duurzaam bosbeheer
De Collstrop houtaankopers maken een strenge selectie.  Onze kwaliteit en garantie zijn immers rechtstreeks gelinkt aan de keuze van de juiste houtsoort én aan de keuze van het juiste groeigebied van die houtsoort.
Even belangrijk als onze economische motieven is echter ook het ecologisch aspect van onze houtselectie.  De houtgroep Cras , producent van Collstrop ondersteunt volgende initiatieven :

TTAP: Timber Trade Action Plan
Is een europees initiatief om aanbieders van hout mee te betrekken in de inspanningen om illegale kap tegen te gaan en aan duurzaam bosbeheer te doen. Via Somex, het bedrijf binnen de groep Cras dat alle export- en importactiviteiten verzorgt, zijn wij actief in dit plan betrokken, samen met onze Nationale Federatie van Houtimporteurs.
 
FSC: Forest Stewardship Council
Is een internationale organisatie die werd opgericht
in 1993 en die zich inzet voor een sociaal, ecologisch en economisch verantwoord bosbeheer. De controleketen of "Chain of Custody" volgt het volledig traject van het hout tussen het FSC-gecertificeerde bos en de consument. Iedereen die iets met het hout doet (zagerij, invoerder, handelaar, ...) wordt door een onafhankelijk organisme gecontroleerd en ontvangt dan pas een genummerd "Chain of Custody certificaat". Alleen dan mag een bedrijf producten met FSC-label verkopen. De FSC-claim wordt duidelijk vermeld op de factuur, samen met de Chain of Custody code.  De Chain of Custody code van Cras: SGS-COC-0601.

PEFC: Program for the Endorsement of Forest Certification schemes
Is het ‘Programma voor erkenning van boscertificaties’ en werd opgericht in 1999 op initiatief van boseigenaars uit verschillende Europese landen. Ondertussen is PEFC uitgegroeid tot ’s werelds grootste boscertificatiesysteem in termen van oppervlakte.
Elke onderneming die PEFC-gelabelde producten wenst te verkopen, zorgt voor een controleketen waarmee de herkomst van het duurzaam hout kan worden getraceerd. Elk jaar controleert een onafhankelijk certificatie-organisme of de onderneming voldoet aan de vereisten van de controleketen (Chain of Custody).
Op de factuur moet worden vermeld dat het om een gecertificeerd product gaat. Ook het certificaatnummer van de onderneming moet vermeld zijn.

Is verduurzaming schadelijk voor het milieu ?
Verduurzamingproducten kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Vooral goedkopere producten hebben de eigenschap na verloop van tijd uit te logen en zo in de grond terecht te komen. Wanneer men echter gebruik maakt van de juiste concentraties en installaties en wanneer het procédé op de juiste manier wordt uitgevoerd, dan is er geen enkel gevaar. Zelfs niet bij directe aanraking met het hout.
Koopt u verduurzaamd hout met een merknaam als Collstrop, dan hebt u de garantie dat het verduurzamingproces veilig en nauwkeurig is gebeurd. Onze installaties worden op regelmatige basis gecontroleerd door onafhankelijke instanties zoals IMVAC (Belgische federatie voor Vacuum Impregnatie), CTBA (Centre Technique du Bois et de l’Ameublement uit Frankrijk) en WEI (Western European Institute for Wood Preservation). 

foto
Ook Collstrop heeft een C.O.C.-nummer en kan dus FSC-gelabelde producten aanbieden.